Hem

Published on

Drakars Vin och Änglars Bröd

Authors

Psaltaren 91:13

13 Du ska gå fram över lejon och huggormar, trampa på unga lejon och drakar. 14 "Han älskar mig, därför ska jag befria honom, och jag ska beskydda honom eftersom han känner mitt namn. 15 Han ropar till mig och jag svarar honom. Jag är med honom i nöden, jag ska rädda honom och ge honom ära. 16 Jag ska mätta honom med långt liv och låta honom se min frälsning."

Agressivitet - en helt naturlig fråga?

Välmenande organisationer som FN försöker verkligen hålla det allmänna våldet mellan folken inom gränserna - ibland till och med genom att använda våld. Ändå har mänsklighetens aggressivitet därmed inte minskat - snarare tvärtom. Snarare verkar det som om våldet mot människan och saker ökar oavbrutet, särskilt i civiliserade och "fredsälskande" stater. Det är som om ”djävulen har släppts lös”. Och det är verkligen så. ”Hela världen är i den ondes våld,[^1]” en inte bara en opersonlig ”ond”, men på kraften i en personlig, absolut ”Ond” Satan.

För att vara säker har Satan ingenting emot att man talar om en ”naturlig aggressivitet hos människan”, för mycket kan döljas bakom detta.

Eftersom denna "aggressivitet" enligt modern förståelse är "naturlig" och därmed i princip moraliskt neutral, måste man helt enkelt leva med detta. Detta är vad de flesta gör då, till nackdel för alla - även i kyrkan. Det som är förvånande är att det till viss del alltid har varit så här - även när det moderna begreppet "aggressivitet" inte existerade och man talade om "hetsighet " (θυμικόν, thymikón) som en själskraft, medan "ilska" (θυμός) och “vrede” (ὀργή) räknades som laster.

Kyrkans historia, som naturligtvis grundades av honom som sade om sig själv att han är ”mild och ödmjuk i hjärtat” och som lärde oss att man just ska lära sig dessa kvaliteter från honom [^2], är fylld med våld.

Missriktad aggressivitet

Ett framträdande offer för denna aggressivitet inom kyrkan var en man som själv tänkte mycket på ”ilska”: Evagrius Ponticus (ca. 345–99),[^3] en student först av Basileios den Store och Gregorios Teologen

Evagrius är också den stora läraren till "bön" i det mystiska livet, som alla senare författare har kopierat, direkt eller indirekt. Men missriktad aggressivitet, som endast ett fåtal någonsin tar beakning till, är den största fienden för det andliga livet i allmänhet och bönens dödliga fiende i synnerhet.

  • När den fördärvade demonen har gjort allt han kan och fortfarande upptäcker att hans ansträngningar för att förhindra den dygdiga människans bön är oavbrutna, kommer han att ge upp en stund. Men igen efter en stund hämnas han sig på den här bönemannen. För han kommer antingen att upptända människans vrede och på så sätt skingra det utmärkta tillstånd som upprättats i honom genom bön, eller annars väljer han att uppröra anden genom att provocera den till något orimligt nöje.

Saktmodig och ödmjuk kärlek åstadkommer exakt vad ilska hindrar. ” Mycket står då på spel. Den som låter sig styras av ilska misslyckas med att uppfylla sitt eget öde som varelse. Ty intellektet skapades just för att "känna" [^4] , och bön där kunskapen om Gud når sin framväxt av utveckling är "den aktivitet som är lämplig för andens värdighet; eller bättre, det är lämpligt för dess ädla och adekvata funktion. " Därför måste den som strävar efter" sann bön "och är arg eller förbittrad vara ur sitt sinne, vara lika galen som den person som vill se tydligt och pekar ut sina ögon med en järnnål. Det som står på spel är vår "värdighet" som Guds varelser begåvade med förnuft (λόγος, nous), som tack vare denna förmåga kan ha en omedelbar personlig relation med vår Skapare. För vad skulle återstå för människan om han inte lyckades uppnå detta som är hans verkliga öde?

Fotnoter

[^1] &nbsp 1 John 5:19
[^2] &nbsp Matt 11:29
[^3] &nbsp Se G. Bunge, Evagrios Pontikos. Brev från öknen. vol. 24.
[^4] &nbsp A.  Guillaumont, Les six centuries des ‘Kephalaia Gnostica’ d’Évagre le Pontique