Hem

Published on

Heliga Agatha av Palermo

Authors

Kort sammanfattning

Den 5:e i denna månad firar vi minnet av den heliga martyren Agatha. Den heliga Agatha, en av de mest berömda martyrerna i Väst, var född i en adlig och rik familj i Catania på Sicilien.

Biografi

Från en ung ålder hade Agatha strävat efter att försköna sin sällsynta skönhet med den dyrbarare utsmyckningen av sann tro och heliga dygder, och ägna sig helt åt Herren. Vid tidpunkten för Decius förföljelse (251), när hon bara var femton år gammal, arresterades hon på order av prefekten Quintianus och fördes inför hans tribunal.

Förtrollad av hennes skönhet och begärlig att ta del av hennes rikedomar försökte han övertala henne att gifta sig med honom. För att övertyga henne, gav han henne till en prostituerad kvinna vid namn Aphrodise, som under en hel månad försökte få henne att vika ner sig. Men den unga flickan1, grundad på den oersättliga klippan av tron, förblev orubblig inför de lockande löftena och njutningarna av den världsliga glädjen.

Eftersom Aphrodise insåg att hon hade förlorat, och att det skulle vara lättare att ändra järnets eller stenens natur än denna unga jungfrus beslut, lät Quintianus kalla henne tillbaka och frågade om hennes härkomst. "Om du är av nobel börd," sa han, "varför beter du dig som en slav?" - "Det är för att jag är Kristi tjänare," svarade Agatha, "och varje tjänare av Kristus är verkligen den friaste av alla skapade varelser, eftersom han uppnår självbehärskning genom sin nåd."

Eftersom hon fortsatte att förlöjliga gudarna som de ville att hon skulle dyrka, lät prefekten slå henne i ansiktet och kasta henne i fängelse, medan han bestämde vilka straff han skulle utsätta henne för. Nästa dag, under det andra förhöret, beordrade prefekten henne att offra för att rädda sitt liv, men den heliga svarade att det var Kristus, Guds son, som är vår enda frälsning. Liggande på en bänk blev hon sedan piskad och medan man slet hennes kropp med järnkrokar och förde brinnande facklor över hennes sår ropade hon ut: "Dessa plågor du utsätter mig för ger mig stor glädje, för precis som man inte kan lagra säd i ladan utan att rensa bort agnarna genom att kasta den på logen, kan inte min själ uppnå den eviga salighetens härlighet om den inte är separerad från min kropp genom tortyr."

Den rasande tyrannen lät sedan skära av hennes bröst och befallde att hon skulle kastas i sin cell utan någon form av vård. Men mitt i natten visade sig den heliga aposteln Petrus för henne, tillsammans med sin skyddsängel, mitt i ett strålande ljus, och han helade henne från alla hennes sår.

Fjärde dagen kallade Quintianus Agatha tillbaka till honom och befallde att hon skulle avkläddas och rullas runt på krossade lerkärl och glödande kol på golvet. En jordbävning skakade plötsligt hela regionen och fick en del av palatset att rasa samman. Invånarna i Catania, skrämda av händelsen, sprang till prefekturen och hotade att bränna ner hela palatset med Quintianus om han inte frigav den heliga martyren, som var orsaken till denna gudomliga vedergällning. Tortyren avbröts och den heliga återfördes till fängelset. Där bad hon till Herren, som hade gett henne uthållighet under tortyren, att hon nu skulle få se Hans ansiktes härlighet och hon gav upp sin själ.

Så snart nyheten nådde staden skyndade invånarna till fängelset med myrra och aromatiska örter och höll hennes begravning. När de placerade hennes kropp i en porfyrsarkofag, visade sig den heliga apostelns skyddsängel i staden i form av en lysande ung man omgiven av hundra vita klädda barn, som satte en marmorskiva på hennes grav med inskriptionen: "Heliga Agatha, hängiven. Guds ära. Fosterlandets skydd." Sedan försvann han.

Eftersom den grymme Quintianus försökte ta över heliga Agathas egendom, blev han omkullkastad av sina hästar och försvann, uppslukad av floden. Nästa år, på den heliga dagen då hon dog, utbröt Etna i utbrott och en lavastrom hotade att förvandla staden Catania till aska. Till och med hedningarna skyndade då med de kristna till den heliga martyrens grav, tog slöjan som täckte henne och placerade den som ett sköld mot eldströmmen, som omedelbart stannade. Samma mirakel upprepades många gånger under århundradena. Därför är heliga Agatha ivrigt vördad som beskyddare av staden Catania och hennes kult har spridit sig såväl i Väst som i Öst.

Samma dag firar vi minnet av vår vördnadsvärde fader Theodosius från Skopelos2.

Som ättling till en adlig familj från Antiochia övergav helige Theodosius hus, familj och alla världsliga bekymmer utan tvekan för att förvärva den oskattbara pärlan som utlovats av Herren. Han slog sig ner i en trång koja nära havet i Skopelos-området, nära Rhossos i Kilikien. Klädd i hårda kläder bar han tunga järnmassor runt halsen, länden och handlederna. Han lät sin långa hårsvall växa utan att ta hand om den, så att han behövde binda upp den runt höfterna. Han sövde ned begären, aggressionen, högmodet och de andra vilda djuren i själen genom att ägna sig oavbrutet åt bön och sång av hymner, som han förenade med manuellt arbete för att försörja sig själv och ge mat till sina besökare. Dessa strömmade till från alla håll, och många av dem ville stanna kvar för att leva som han.

Den helige lärde sina lärjungar att med iver förena manuellt arbete med andliga strävanden: "Det skulle vara absurt", sade han till dem, "om de sekulära, som sliter hårt för att försörja sin hustru och sina barn och betala sina skatter, offrar sina förstlingsfrukter och delar ut allmosor till de fattiga för att tillbe Gud, medan vi som lever på en sparsam kost och har en enkel klädnad, sitter med armarna i kors och utnyttjar andras arbete."

Förutom med sitt exempel och sin undervisning stödde helige Theodosius sina munkar genom kraften av sina mirakler. En dag, som en ny Moses (2 Mos 17, 6), slog han med sin stav på en brant klippa som dominerade klostret och lät en källa springa fram. Hans helighet hade blivit så välkänd att sjömän som befann sig i fara stillade stormen genom att åkalla hans namn. När en dag isauriska barbarer, som härjade området, kom till hans kloster, lämnade de Theodosius och hans munkar utan skada och bad dem att be för dem. Övertygad av Herrens exempel att inte själv utsätta sig för prövningar, böjde sig Theodosius för biskopens begäran och återvände till sin hemstad Antiochia, där han drog till sig många lärjungar innan han gick med i änglakören (omkring 412). Vid hans begravning bars hans kropp, smyckad med hans kedjor som med gyllene kronor, i procession genom hela staden och lades i graven bredvid den heliga martyr Julian [21 juni] tillsammans med kroppen av den helige Afrahat [29 januari]. Denna helige fader och andliga atlet är en förebild för kristna munkar och asketer. Hans enkla livsstil, hans hängivenhet till bön och hans arbete, kombinerat med hans mirakulösa krafter, har gjort honom till en vördad helgon inom den ortodoxa kyrkan. Må vi följa hans exempel och söka efter den stora perlen av pris, som är förenad med det höga uppdraget att leva efter Kristus, vår Herre.

Fotnoter:

Footnotes

  1. Påståenden från andra källor hävdar att hon kan ha varit från Palermo.

  2. Theodoret av Cyrrhus, Historia över munkarna i Syrien, 10, SC 234, 450 (SC är en förkortning som står för "Sources Chrétiennes" på franska, vilket betyder "kristna källor" på svenska. Det är en serie böcker som publicerar tidiga kristna texter och klassiska kristna verk på originalspråken, med parallelltexter på moderna språk. Serien publiceras av Éditions du Cerf i Paris, Frankrike).